www.108realestate.sk logo

Poľsko je hitom medzi developermi, nájomcami a investormi priemyselných priestorov

V porovnaní s Českou republikou je štvornásobne väčšia, čo sa týka rozlohy a približne aj počtu obyvateľov. V posledných mesiacoch ide príkladom v mnohých oblastiach hospodárstva vrátane výstavby, prenájmu a následného predaja priemyselných priestorov. Ponuka komerčných nehnuteľností rastie aj vďaka masívnym investíciám do dopravnej infraštruktúry a rastúcej kúpyschopnosti. Najvýraznejšie sa to prejavuje v segmente logistiky a výroby, ktorý sa v tomto roku doteraz rozšíril o takmer 2,5 milióna m2 na celkovú plochu viac ako 31 miliónov m2.

"Pre Českú republiku s necelými 12 miliónmi metrov štvorcových je to ohromujúce číslo, ale z hľadiska rozlohy a počtu obyvateľov sme na tom stále lepšie. Pravdou je, že Poľsko len postupne transformuje svoje hospodárstvo. Preto mnohí developeri a nájomcovia vidia veľký potenciál do budúcnosti," hovorí Jakub Holec, riaditeľ spoločnosti 108 REAL ESTATE. Jeho spoločnosť zaznamenala výrazný nárast prípadov, keď klient uprednostnil Poľsko pred domácim trhom, a to aj preto, že Česká republika dobehla český trh z hľadiska nákladov a v mnohých parametroch sú ponuky poľských prenajímateľov vysoko konkurenčné.

Táto skutočnosť spolu s priaznivým hospodárskym výhľadom a rastúcou ponukou moderných priemyselných nehnuteľností stojí za aktivitou investorov. Napriek tohtoročnému výraznému poklesu, ktorý odráža vývoj v celej Európe, je celková bilancia realitných transakcií v Poľsku ťahaná priemyselnými priestormi: do leta zmenili majiteľa priemyselné priestory v hodnote približne 450 mil. eur. V predchádzajúcich troch rokoch účet v tomto sektore pravidelne dosahoval viac ako 2 mld. eur.

Ďalší rozdiel spočíva v pomerne vysokej miere neobsadenosti poľských priemyselných nehnuteľností. Zatiaľ čo v Českej republike sa tento ukazovateľ v lete pohyboval okolo 2,3 %, v Poľsku bol v podstate trojnásobný. Aj to je určitá konkurenčná výhoda, keď si nájomcovia na miestnom trhu môžu vyberať z takmer 2 miliónov m2 pripravených na okamžitú relokáciu alebo expanziu," komentuje údaje analytikov BNP Paribas Real Estate Poland Matěj Indra, vedúci oddelenia prenájmu priemyselných nehnuteľností v spoločnosti 108 REAL ESTATE.

Štruktúra nájomcov však ponúka zaujímavé odchýlky. Ešte na jar bol v Poľsku každý tretí meter prenajatej plochy v logistických halách spojený s elektronickým obchodom. V ostatných mesiacoch tohto roka sila tohto sektora mierne oslabila v prospech prevádzkovateľov 3PL, napriek tomu je stále vysoký podiel dopytu a uzatvorených nájomných zmlúv spojených s maloobchodom.

Podľa analýzy poľskej pobočky BNP Paribas Real Estate maloobchod - a s ním aj elektronický obchod - u našich severných susedov naďalej expanduje. Svedčí o tom nové logistické centrum reťazca Żabka pri Varšave, ktoré patrí k najmodernejším v Európe. Svoje základne tu majú internetoví giganti ako Amazon, Zalando alebo Answear, omnichannel maloobchodníci ako Leroy Merlin, Decathlon, LPP alebo MediaMarkt Saturn, či e-commerce dopravcovia ako Arvato, Fiege, Spedimex alebo Rhenus Logistics. Samozrejme, k dispozícii sú aj globálni operátori ako DHL, InPost, TNT, GLS, UPS, FedEx alebo DHL.

Poľsku sa podarilo získať európske dotácie a investície do dopravnej infraštruktúry. Je významným európskym dopravným uzlom, ktorý kombinuje lodnú dopravu, moderné železnice a čoraz hustejšiu sieť kvalitných diaľnic a rýchlostných ciest. Prezentovať Poľsko v tomto zmysle len v súvislosti s jeho vysokým podielom poľnohospodárstva je nesprávny pohľad. Konkurencieschopnosť poľského trhu s priemyselnými nehnuteľnosťami stále rastie, pričom v Poľsku rastie najmä cena. Na to, aby sme mohli v budúcnosti úspešne konkurovať poľskému trhu, potrebujeme naliehavo jednoduchšie povoľovacie procesy, investície do infraštruktúry a efektívnejšiu spoluprácu medzi developermi, obcami a štátom," uvažuje Michal Bílý, vedúci oddelenia prieskumu trhu spoločnosti 108 REAL ESTATE.

Rastúca kúpna sila a vzdelanosť, aktívna investičná politika, relatívny dostatok rozvojových plôch a predvídateľný hospodársky vývoj viedli k potvrdeniu výstavby továrne na montáž a testovanie čipov v poľskej Vroclavi. Americká spoločnosť Intel, najväčší svetový výrobca počítačových čipov, oznámila investíciu vo výške 4,6 miliardy dolárov (100 miliárd Kč). Očakáva sa, že do roku 2027 nájde v tejto časti Dolného Sliezska zamestnanie približne 2 000 vysokokvalifikovaných pracovníkov a ďalšie tisíce budú vytvorené na úrovni dodávateľov.