www.108realestate.sk logo

108 REAL ESTATE naďalej expanduje v strednej a východnej Európe – po novom bude poskytovať poradenstvo developerom a investorom v Rumunsku

Rumunsko je po Slovensku, Maďarsku a vzdialenejšej Indii ďalším miestom expanzie realitno-poradenskej spoločnosti 108 REAL ESTATE, ktorá tento rok oslavuje 15. výročie svojho úspešného pôsobenia na realitnom trhu. Rumunsko je racionálnym pokračovaním expanzie spoločnosti 108, ktorá sleduje najmä pohyb developerov, investorov a nájomcov v sektore výrobných ako aj logistických priemyselne zameraných nehnuteľností.

Rumunský trh s nehnuteľnosťami ponúka dostatok parciel na výstavbu, generuje silný dopyt medzi nájomcami a v dôsledku toho vytvára potenciál pre vyššie výnosy investorov - miestna ekonomika ponúka stabilné ekonomické prostredie s tohtoročným predpokladaným rastom HDP o 3,5 %. 19 miliónov obyvateľov s rastúcimi príjmami predstavuje pre mnohé spoločnosti zaujímavý okruh zákazníkov.

"Rumunsko prešlo v posledných rokoch dlhú cestu. Silná pro-európska orientácia je viditeľná v infraštruktúre a každodennej prevádzke. Procesy vydávania stavebných povolení sa nevymykajú štandardom a je tu jasný dôraz na kvalitu, hospodárnosť a trvanlivosť. Myslím si, že realitné prostredie veľa vypovedá o úspešnej transformácii tejto krajiny, ktorá láka čoraz viac realitných hráčov," hovorí Jakub Holec, riaditeľ 108 REAL ESTATE. Na čelo rumunskej pobočky si vybral Victora Rachitu, ktorý pôsobí na rumunskom realitnom trhu už 23 rokov.

108 REAL ESTATE týmto krokom posilňuje svoje aktivity v strednej a východnej Európe. V krajinách, kde nemá 108 vlastnú kanceláriu, pôsobí prostredníctvom aliančného partnerstva s BNP Paribas Real Estate. S jednoduchosťou povedané, takto môže svojim klientom napríklad z USA alebo Kanady poskytnúť zaručený náhľad do realitného trhu od Atlantického oceánu až po Čierne more.

Pobočka 108 REAL ESTATE v Bukurešti sa bude opäť zameriavať najmä na priemyselné nehnuteľnosti. "Rumunský trh ponúka množstvo príležitostí na rast, pokiaľ ide o nové, moderné logistické alebo výrobné priestory. V posledných troch alebo štyroch rokoch sa oveľa viac priestorov prenajíma, ako dokončuje," hovorí Victor Rachita, partner spoločnosti 108 Romania. Ročný čistý dokončený dopyt osciluje okolo 1 milióna m2, pričom miera neobsadených nehnuteľností v minulom roku klesla pod 5 %. Cena prémiových priestorov na prenájom v okolí veľkých miest, akými sú už spomínaná Bukurešť, Kluž, Temesvár, prístav Konstanca ako aj populárny Brašov, však vzrástla natoľko, že prekročila sumu 4,5 EUR/mes./m2.

Súčasná kapacita moderných priemyselných priestorov v Rumunsku je viac ako 7 miliónov m2. Pre porovnanie: v Českej republike je to viac ako 12 miliónov m2. Aj z dôvodu významných investícií do diaľničnej alebo železničnej dopravnej siete bude dopyt po moderných priemyselných priestoroch narastať - Rumunsko má množstvo hnedých polí, takže revitalizácia alebo výstavba je možná aj vo veľmi lukratívnych lokalitách v rámci veľkých aglomerácií alebo v ich okolí.

Developerov môže tiež potešiť aktuálna miera výnosov, ktorá je v prípade distribučných centier najvyššia spomedzi krajín strednej a východnej Európy od roku 2018 - takmer 8 %. Vysoké ceny, inflácia, ťažšie podmienky bankového financovania, toto je len zlomok príčin, ktoré podobne ako v iných európskych krajinách, aj v Rumunsku spôsobili minuloročný prepad investičného trhu o viac ako polovicu na objem transakcií vo výške približne 500 miliónov eur.

Na rumunskom trhu pôsobia medzinárodní developeri ako napr. CTP, WDP, P3, VGP, Logicor a ďalší, miestni developeri a vplyvné domáce spoločnosti Element a Olympian. Medzi nájomcami možno vidieť renomované spoločnosti a značky, ako sú Ericsson, Pirelli, Michelin, Siemens, Packeta, Lidl, Leoni, európske spoločnosti 3PL - DB Schenker, DSV, Yusen Logistics, Kuhne Nagel, Gebruder Weiss a Raben.